
Kniepijn specifiek bij meisjes PFPS
Het patellofemoraal pijnsyndroom kenmerkt zich door pijnklachten rondom het kniegewricht. Het komt vooral voor bij meisjes in de puberteit en de klachten kunnen niet worden toegeschreven aan andere aandoeningen in of rond het kniegewricht.
De juiste behandeling bij PFPS
In eerste instantie wordt relatieve rust en eventueel pijnstillers geadviseerd. Daarbij is het belangrijk om de kracht van de knie langzaam op te bouwen met oefeningen. Vaak worden beide zaken gecombineerd. Essentieel is te begrijpen dat de pijn vervelend is, maar onschuldig. Op termijn zal er geen schade aan de knie ontstaan. De kinderfysiotherapeut kan advies geven over de mate van belasting en activiteiten en oefeningen geven om o.a. spieren te versterken. Daarnaast kan er, indien nodig, advies gegeven worden om een podotherapeut te consulteren bij een belastende voetstand, bij de beoefening van sport een brace te gebruiken of wordt er behandeld met medical tape.
Geschikte behandelingen
bij kniepijn bij meisjes (PFPS)
De juiste specialist bij PFPS
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk

PFPS, kniepijn bij meisjes
Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die in en rond de knieschijf (patella) voelbaar zijn. Het komt voor bij tieners en jongvolwassenen en dan vooral bij meisjes. Daarom wordt het ook wel een ‘meidenknie’ genoemd.
Het patellofemoraal (pijn)syndroom kent een verscheidenheid aan klachten zoals pijnklachten achter, rondom of onder de knieschijf, voelbaar kraken of knarsen, stijfheid, zwelling of een gevoel van instabiliteit vooral bij traplopen, hurken en langdurig met gebogen knieën zitten. Vanwege deze laatste uitlokkende factor spreekt men ook wel van de ‘theaterknie’.
Het is niet helemaal duidelijk waardoor patellofemorale pijnklachten ontstaan, maar mogelijk komt het omdat de knieschijf niet mooi door de groeve in het bovenbeen loopt. Dit kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de benen of voeten of door zwakke of korte spieren rondom het kniegewricht. Vaak zijn er geen afwijkingen in de sporing van de knieschijf te vinden en is het meer de irritatie van de structuren rondom de knieschijf die leiden tot de klachten. Deze kunnen het gevolg zijn van overbelasting of een val. Overgewicht en knie belastende activiteiten (hurken-knielen-traplopen) kunnen een rol spelen. Mensen met soepele knieën (overstrekking of laxiteit van de banden) hebben vaker last van deze klachten evenals patiënten met artrose (slijtage). Een instabiliteit van de achterste kruisband kan ook een reden zijn van knieschijfklachten.
Zeldzamer is een patella partita: hierbij zijn losse botkernen in de knieschijf aanwezig die vooral bij sporters last kunnen geven. Een röntgenfoto toont dit aan. Bij een aantal patiënten wordt er geen oorzaak voor de klachten gevonden.