Hielpijn / Ziekte van Sever

Hielpijn komt voor bij kinderen in de groei. We zien het vooral bij actief sportende kinderen, omdat de groeischijf gevoelig is voor herhaaldelijke druk op vooral harde oppervlakken.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij hielpijn

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over hielpijn of ziekte van Sever bij kinderen

Hielpijn komt veel voor en de pijn is meestal voelbaar aan de achter- of onderzijde van de hiel tijdens lopen en bij aanraking. Hielpijn kan voorkomen aan een of beide voeten en zien we vooral bij kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Bij hielpijn kan het kind mank gaan lopen, op de tenen lopen en/of problemen hebben bij het sporten of andere activiteiten. De pijn bevindt zich op het punt waar de tendo-achilles vastzit aan het hielbot (calcaneus).

Vanwege de aard van hun groeiende voeten komt hielpijn bij kinderen veel voor. Het hielbot is namelijk nog niet volledig ontwikkeld tot een kind ongeveer 14 jaar is of ouder. Tot die tijd vormt zich nieuw bot op de groeischijf (de apofyse), een zwakke plek achter op de hiel. Door regelmatige druk (door rennen, lopen of sporten) op deze groeischijf kan een ontsteking ontstaan achter de hiel. Hielpijn komt vooral veel voor bij kinderen met een hoge activiteit (die veel voetballen of hardlopen), omdat de groeischijf gevoelig is voor herhaaldelijke druk op harde oppervlakken. Een andere belangrijke factor is overgewicht.

De meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen is de ziekte van Sever. Het is niet precies duidelijk waardoor de klachten die optreden bij morbus Sever veroorzaakt worden, maar er wordt gedacht dat de trekkracht van de achillespees op de aanhechting met het hielbeen de klachten veroorzaakt.

Afspraak maken