Morbus Sever
Morbus Sever is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen en heeft vaak hielpijn tot gevolg. Deze voetblessure komt veel voor bij kinderen in de groei, vooral bij actief sportende kinderen.
De juiste behandeling bij Morbus Sever
Over het algemeen groeien kinderen over de klachten heen en kunnen deze binnen drie maanden verdwijnen. Soms duurt het langer of blijkt dat de pijnklachten weer terugkomen. Behandeling door de kinderfysiotherapeut is afhankelijk van de gestelde diagnose en de ernst van de pijn.
Na een periode van rust wordt het kind begeleid in de opbouw van activiteiten in combinatie met oefentherapie (vooral rekoefeningen). Daarnaast zal er advies worden gegeven over schoeisel, het gebruik van zooltjes/schokdemping en kunnen ook tapetechnieken verlichting van pijn geven. Als de stand van de voet(en) afwijkend is kan de kinderfysiotherapeut adviseren de podotherapeut te raadplegen.
Geschikte behandelingen
bij Morbus Sever
De juiste specialist bij Morbus Sever
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Morbus Sever bij kinderen
Morbus Sever is een irritatie/ontsteking aan de groeischijf in het hielbeen. De groeischijven bestaan uit kraakbeen en hebben als taak het omzetten van kraakbeen in bot. Hierdoor zal het bot in zijn geheel aan elkaar vastgroeien. Morbus Sever veroorzaakt geleidelijk een zeurende pijn in de hak, die toeneemt na een periode van intensieve belasting. De pijn is voelbaar aan de achterkant van de hak, waar de achillespees aanhecht aan de hak. Soms zie je ook een lichte zwelling en is het rekken van de achillespees pijnlijk. Na een langere tijd van rust kan een stijf gevoel optreden. Om druk op de hiel te voorkomen zie je vaak een afwijkende manier van lopen.
Vanwege de aard van hun groeiende voeten komt deze vorm van hielpijn bij kinderen veel voor. Het hielbot is namelijk nog niet volledig ontwikkeld tot een kind ongeveer 14 jaar of ouder is. Tot die tijd vormt zich nieuw bot op de groeischijf (de apofyse), een zwakke plek achter op de hiel. Door regelmatige druk (door rennen, lopen of sporten) op deze groeischijf kan een ontsteking ontstaan achter de hiel. Morbus Sever komt vooral veel voor bij kinderen met een hoge activiteit (die veel voetballen of hardlopen), omdat de groeischijf gevoelig is voor herhaaldelijke druk op harde oppervlakken. Ook een nadelige stand van de voet (platvoet of holvoet), overgewicht en korte kuitspieren verhogen de kans op het krijgen van Morbus Sever.