Buikklachten bij kinderen

Als gevolg van verschillende darmproblemen hebben veel kinderen regelmatig last van buikklachten, waardoor ze niet lekker in hun vel zitten. Dit heeft gevolgen voor hun welzijn en ontwikkeling.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij buikklachten

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over buikklachten bij kinderen

Buikpijn

Voor de groei is goede voeding en vocht heel belangrijk en dagelijks worden er grote hoeveelheden door de darmen verwerkt. De darmen worden voortdurend belaagd door allerlei indringers, zoals virussen of parasieten. Veel kinderen hebben last van buikklachten als gevolg van verschillende darmproblemen.

Als je met je kind komt met een andere dan genoemde klachten zal ook eerst een uitgebreid onderzoek plaatsvinden, waarbij de therapeut vragen stelt over de ontwikkeling van je kind tot nu toe. De behandeling zal gericht zijn op herstel en het voorkomen van klachten in de toekomst.

Chronische diarree

Bij kinderen tussen de nul en vijf jaar komt diarree veel voor en kan het een hardnekkig probleem zijn. Bij acute diarree zijn virussen of bacteriën meestal de oorzaak. Van de virussen is het rotavirus het meest bekende en de meeste kinderen tot 5 jaar zijn er weleens mee in aanraking gekomen. Na verloop van tijd zal, door tijdelijke aanpassing van het dieet, de diarree weer verdwijnen. Kinderen met chronische diarree zullen eerst onderzocht worden door een arts om na te gaan of er een onderliggende ziekte is die het probleem veroorzaakt. Wanneer dat niet zo is dan kan de voedingsdeskundige helpen.

Ademhalingsmoeilijkheden

Obstipatie

Een van de meest voorkomende darmproblemen is obstipatie of verstopping. Hierbij heeft het kind minder dan drie keer in de week ontlasting, de ontlasting is hard en geeft pijnklachten. Kinderen die last hebben van obstipatie gaan vaak slechter eten, omdat ze last hebben van de buik.

Obstipatie heeft verschillende oorzaken en kan onder meer te maken hebben met de voeding. Soms drinken kinderen te weinig, omdat ze zelf nog niet goed kunnen aangeven wanneer ze dorst hebben. Of ze zijn zo druk met spelen dat ze vergeten te drinken. Kinderen die weinig of onvoldoende gevarieerd genoeg eten kunnen hierdoor last krijgen van obstipatie. Wanneer er sprake is van (chronische) obstipatie kan de voedingsdeskundige helpen.

Afspraak maken