Stotteren bij jonge kinderen

Stotteren is een vorm van niet-vloeiend spreken die het dagelijks leven flink kan belemmeren. Vroege interventie is enorm belangrijk! De mate van stotteren en het type stotteren verschilt van persoon tot persoon.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij stotteren op jonge leeftijd

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over stotteren bij jonge kinderen

Spreken is een moeilijke vaardigheid en het is dan ook normaal dat jonge kinderen dit niet direct vloeiend doen. Peuters die midden in hun spraak- taalontwikkeling zitten hoor je vaak woordjes herhalen of een klank wat langer aanhouden. Dit is op die leeftijd normaal, want dit zogenaamde peuterstotteren is een fase die bij de spraak- taalontwikkeling hoort. Bij 50-80% van de peuters komt het voor en meestal gaat het ook weer vanzelf over.

Als niet-vloeiend spreken blijvend lijkt, is het verstandig om te laten onderzoeken of de onvloeiendheden normaal zijn of dat er een risico bestaat op het ontstaan van stotteren. Dit doet de kinderlogopedist met de Screening Lijst Stotteren, een interactieve stottertest waarop je vragen kunt invullen. Aan de hand van de antwoorden kan worden nagegaan of er rustig kan worden afgewacht of dat je oplettend moet zijn en het beter is hulp in te schakelen.

Spanning en snelheid zijn factoren die het stotteren verergeren of uitlokken, evenals periodes met veel veranderingen voor je kind. Ook de reactie van anderen op het stotteren kan bijdragen aan het verergeren ervan, omdat je kind het gevoel kan krijgen iets fout te doen.

Stotteren is te herkennen aan:

  • Herhalingen van klanken, woorden en lettergrepen
  • Er vallen veel pauzes tijdens het spreken
  • Het verlengen van lettergrepen, klanken en woorden
  • Op bepaalde, vaak dezelfde klanken blokkeert de spraak
  • Veel aarzelingen tussen de woorden
  • Meebewegingen tijdens het spreken
  • Moeilijke woorden worden vermeden en vervangen door andere
  • Angst en spanning tijdens het spreken
Afspraak maken