Nasaliteit

Bij nasaliteit of neusspraak klinkt de spraak afwijkend, omdat de spraakklanken teveel of juist te weinig door de neus klinken. De logopedist is de expert bij nasaliteit!

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij nasaliteit

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over nasaliteit bij kinderen

De lucht die we uitademen terwijl we praten geeft 'kleur' aan de spraakklanken en gaat deels door de mond en deels door de neus. Het grootste gedeelte van de spraakklanken wordt gemaakt met de lucht door de mond, behalve de [m], [n] en [-ng]. Omdat bij deze klanken de lucht door de neus ontsnapt, worden deze de nasale klanken genoemd. Bij nasaliteit klinkt de spraak afwijkend, omdat bepaalde klanken teveel of juist te weinig door de neus klinken. Nasaliteit kan het gevolg zijn van een lichamelijke afwijking, maar ook veroorzaakt worden door een verkeerde gewoonte.

We onderscheiden twee duidelijke vormen van nasaliteit:
1. Gesloten nasaliteit of neusspraak (Rhinolalia clausa).
De spraak klinkt 'verstopt', omdat de lucht bij de m- n en ng-klanken niet door de neus gaat, maar door de mond. De oorzaak kan liggen bij een verkoudheid, een scheef neustussenschot, een allergie waardoor de slijmvliezen zijn gezwollen, een vergrote neuspoliep of dikke, gezwollen keelamandelen.

2. Open nasaliteit of neusspraak (Rhinolalia aperta).
Als een klank door de mond gaat dient het zachte gehemelte goed opgetrokken te worden om zo de neusweg af te sluiten. Gebeurt dit niet dan ontsnapt de lucht (deels) door de neus en zal de spraak nasaal en onduidelijk worden. Dit hoor je goed bij bepaalde klinkers zoals de [aa], [oe] en[ie]. Open nasaliteit kan een lichamelijke oorzaak hebben en zien we bij een aangeboren afwijking van het gehemelte of bij een gehemelteverlamming.

Er bestaat nog een derde vorm van nasaliteit, namelijk een combinatie van genoemde twee die we gemengde nasaliteit of neusspraak noemen (Rhinolalia mixta).

Afspraak maken