Kinderheesheid

Door langdurig verkeerd stemgebruik of een afwijkende mondmotoriek kan het stemgeluid hees of schor gaan klinken. Ook raken de stembanden soms beschadigd en ontstaan uiteindelijk vaak knobbeltjes op de stembanden.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij kinderheesheid

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Meer over kinderheesheid

Als lucht in trilling wordt gebracht geeft dat geluid. Bij de menselijke stem zorgen de stembanden ervoor dat de lucht die wordt uitgeademd in trilling wordt gebracht. Door overbelasting kunnen de stembanden beschadigd raken met als gevolg een hees en schor stemgeluid. Als de stem langdurig verkeerd wordt gebruikt, kunnen er zelfs knobbeltjes op de stembanden ontstaan. Deze kleine verdikkingen of zwellingen op de stembanden komen meestal aan beide zijden voor. Het gevolg is dat de stembanden niet goed meer sluiten en dit veroorzaakt het hese stemgeluid. Kinderen kunnen, zelfs al op jonge leeftijd, last hebben van heesheid.

Kinderheesheid heeft als voornaamste oorzaken:

  • Langdurig verkeerd stemgebruik bij praten en zingen
  • Veel schrapen van de keel en kuchen
  • Frequente verkoudheden en/of allergie
  • Veel schreeuwen, hard huilen, gillen en roepen
  • Mondademhaling
  • Veel praten met 'gekke stemmetjes'
  • Een verkeerde ademtechniek, waardoor er te lang op een adem wordt doorgepraat of gelezen

Heesheid ten gevolge van een verkoudheid zal vanzelf weer overgaan, maar de andere oorzaken geven blijvende heesheid. Heesheid heeft ook gevolgen voor het stemvolume en de stemomvang. Een kind zal sneller vermoeid raken van het praten, last kunnen hebben van keelpijn en soms valt de stem helemaal weg. Over het algemeen zijn hese kinderen minder goed verstaanbaar en kunnen de stembanden blijvend schade oplopen.

Afspraak maken