Tenenlopen
Tenenlopen kan het gevolg zijn van een afwijking aan het bewegingsapparaat. Langere duur heeft zeker gevolgen, daarom is het raadzaam tijdig de hulp van de kinderfysiotherapeut in te schakelen.
De juiste behandeling bij tenenlopen
De begeleiding begint met onderzoek naar de motorische ontwikkeling van je kind tot nu toe. Hieruit kan de kinderfysiotherapeut opmaken of het gaat om een afwijkende motorische ontwikkeling of een vertraging daarvan. Belangrijk is dat er een oorzaak kan worden gevonden waarom je kind kiest voor deze manier van lopen.
Als behandeling nodig blijkt zal deze bestaan uit het geven van advies en oefentherapie met rekoefeningen om verdere verkortingen van de kuitspieren/ achillespees tegen te gaan of te voorkomen. Daarnaast motorisch oefenen als het tenenlopen functionele problemen geeft, zoals vaak vallen. Ook kunnen de gevolgen die het tenenlopen heeft in kaart worden gebracht en behandeld.
Geschikte behandelingen
bij tenenlopen
De juiste specialist bij tenenlopen
Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over tenenlopen bij kinderen
Als een kind op de tenen loopt kan dit het gevolg zijn van een afwijking aan het bewegingsapparaat. Het kan veroorzaakt worden door een afwijking in de enkel of voet of door een verkorte achillespees. Tenenlopen kan ook een gevolg zijn van problemen in de aansturing van de spieren in de enkel. Soms vinden we geen duidelijke oorzaak waarom het kind tenenlopen heeft ontwikkeld en als dit het geval is noemen we dit habituele tenengang. Deze vorm van tenenlopen komt het meest voor. Als een kind langere tijd alleen maar op de tenen loopt heeft dit zeker gevolgen, zoals verkorte achillespezen. Hierdoor zal het kind de voeten niet meer plat kunnen neerzetten, wikkelt het tijdens het lopen niet goed af en krijgt pijnklachten.
De kinderfysiotherapeut is specialist van het bewegingsapparaat. Zij is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van kinderen met uiteenlopende motorische hulpvragen, waaronder tenenlopen. Het onderzoek gaat spelenderwijs en altijd in nauw overleg met jou als ouder. Dit geldt ook voor de begeleiding. Afhankelijk van de oorzaak van het tenenlopen wordt gewerkt vanuit een passend behandelplan. Altijd in overleg met ouders én afgestemd op de ontwikkeling van het kind. Zo krijgt je kind de zorg die echt past!