Volwassenenpraktijk
Geheugentraining kinderen

BCB Geheugentraining

Het werkgeheugen is van belang bij het uitvoeren bij schoolse taken en leren. Met de BCB geheugentraining leren kinderen om hun werkgeheugen beter te gebruiken.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

De ergotherapeut is echt een praktische duizendpoot. Als geen ander kan zij denken vanuit jouw hulpvraag. Wat wil jij leren en waar loop jij op school vaak in vast? Geen standaardprogramma, maar maatwerk. Creatief, betrokken, praktisch en werkend vanuit veel ervaring, dat is waar de ergotherapeut voor staat.

Verbeter de leerprestaties door geheugentraining

De geheugentraining is er met name op gericht om het werkgeheugen te verbeteren. Een belangrijk aspect bij deze training is de combinatie van de online spellen/trainingen met de 'offline' oefeningen voor het aanleren van nieuwe geheugenstrategieën. Tijdens de wekelijkse sessies in een van onze praktijken wordt er online en offline geoefend met onze ergotherapeut en kijken we hoe het online trainingsprogramma gegeneraliseerd kan worden in de schoolsituatie. Daarnaast oefenen de kinderen nog 3 keer per week thuis met het online trainingsprogramma.

De online spellen zijn speciaal gemaakt voor het trainen van zowel het visuele als het verbale werkgeheugen. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen past zich continu aan op de prestaties van het kind.

De kracht van deze training zit in de transfer naar de school- en thuissituatie. Het kind leert passende geheugenstrategieën te gebruiken om de spelletjes en oefeningen uit te kunnen voeren en vervolgens wordt de koppeling gemaakt naar hoe je deze strategieën in de klas en thuis kunt gebruiken. Ook wordt er gewerkt aan taakaanpak en volgehouden aandacht. Deze vaardigheden zijn noodzakelijk voor een optimaal gebruik van het werkgeheugen.

Hoe lang duurt de training

De hele training duurt 8 weken, exclusief onderbrekingen door bijvoorbeeld een vakantie. Belangrijk!: van je zoon of dochter wordt verwacht dat hij/zij naast de sessie op de praktijk ook 3 keer per week thuis goed oefent met het programma. Jij als ouder coacht en motiveert je kind tijdens de oefenmomenten thuis.

De eerste sessies duren ongeveer 20-25 minuten per sessie en naar mate de training vordert worden de oefeningen wat langer en moeilijker en duren dan tussen de 35-45 minuten per sessie.

De BCB geheugentraining bestaat uit drie geheugenspellen:

1. Zoekplaatje: gericht op verwerkingssnelheid, scannen op relevante informatie, negeren van afleidende informatie, automatische herkenning van letters en woorden, onthouden van visuele informatie, leren toepassen van geheugenstrategieën.

2. Letterdans: gericht op informatie langere tijd vasthouden, onthouden van visueel-ruimtelijke informatie, automatische herkenning van letters, logisch redeneren, leren toepassen van geheugenstrategieën.

3. Rekenmachientje: gericht op verwerkingssnelheid, informatie langere tijd vasthouden, toepassen van automatiseringsstrategieën, memoriseren van rekenfeiten, toepassen van geheugenstrategieën.

Maak direct een afspraak
Geheugentraining kinderen