Valpreventietraining

Elke 5 minuten belandt er in Nederland iemand van 65 jaar of ouder op de eerste hulp na een val. Dit heeft vaak fysieke en soms ook mentale klachten tot gevolg. Met de Valpreventietraining verminder je de kans op vallen en verbeter je je algehele mobiliteit.

Wat kun je verwachten

We starten met het in kaart brengen van jouw mobiliteit, kracht en evenwicht. Dit vormt de basis voor een op maat gemaakt oefenprogramma. Tijdens de training richten we ons op het vergroten van spierkracht, coördinatie en stabiliteit, waardoor het valrisico aanzienlijk vermindert. De training is niet alleen effectief, maar ook leuk en motiverend!

Voordelen Valpreventietraining

  • Verbeterde balans: Door gerichte oefeningen wordt je balans aanzienlijk verbeterd, waardoor de kans op vallen wordt verminderd.
  • Toename van spierkracht: Het programma omvat oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van spieren, wat essentieel is voor stabiliteit en mobiliteit.
  • Verhoogde zelfverzekerdheid: Naarmate je vooruitgang boekt in de training, ervaar je ook een toename van zelfvertrouwen bij dagelijkse activiteiten.
  • Individuele aanpassingen: Onze fysiotherapeuten passen het programma aan op basis van jouw individuele behoeften en mogelijkheden.

Voor wie

De valpreventietraining is geschikt voor mensen van 65 jaar en ouder die hun balans willen verbeteren en het risico op vallen willen verminderen. Ook als je met een loophulpmiddel loopt kun je deze training volgen. Onze fysiotherapeuten begeleiden jou stap voor stap om ervoor te zorgen dat de training veilig en effectief is. Samen werken we aan een sterker, evenwichtiger en veiliger leven.

De juiste begeleiding

De Valpreventietraining wordt gegeven door onze ervaren fysiotherapeuten met een speciale OTAGO opleiding. Ze hebben de nodige expertise om het programma aan te passen aan jouw individuele behoeften. Iedereen begint op zijn eigen niveau, en we zullen stap voor stap werken aan het behalen van je persoonlijke doelen. De training is niet alleen effectief, maar ook leuk en motiverend!

Veelgestelde vragen

Is de training geschikt voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen?

Onze ervaren fysiotherapeuten passen de Valpreventietraining aan op basis van individuele behoeften en gezondheidsstatus. Voorafgaand aan de training wordt een grondige evaluatie uitgevoerd om eventuele gezondheidsproblemen in kaart te brengen.

Hoe lang duurt de training en hoe vaak moet ik deelnemen?

De valpreventietraining duurt 12 weken en bestaat uit 2x per week 1 uur trainen.

Wat voor soort oefeningen kan ik verwachten tijdens de training?

De oefeningen omvatten vaak krachttraining, balansoefeningen en functionele bewegingen die gericht zijn op dagelijkse activiteiten. Onze fysiotherapeuten zullen de oefeningen aanpassen aan je niveau en behoeften.

Welke kleding draag ik tijdens de Valpreventietraining?
Ons advies is sportkleding of makkelijk zittende kleding te dragen én schoenen die alleen binnen gebruikt worden. Zorg ook voor een handdoek.
Is de Valpreventietraining geschikt voor mensen die al eerder zijn gevallen?

Ja, de training is juist geschikt voor mensen die al eens zijn gevallen. Het programma is ontworpen om het risico op herhaalde valincidenten te verminderen door de algehele stabiliteit en balans te verbeteren.