Scootmobieltraining

Scootmobieltraining

Als lopen of fietsen niet of moeizaam gaat, word je beperkt in je mobiliteit en biedt een scootmobiel weer vrijheid. De ergotherapeut leert je er veilig mee deelnemen in het verkeer en kan helpen met de aanvraag.

Direct een afspraak maken

Specialist in scootmobieltraining

De ergotherapeut helpt je bij het verbeteren van je zelfredzaamheid. Dat kan zijn met aanpassingen in huis, het doen van aanvragen voor hulp of hulpmiddelen, training om vallen te voorkomen of je dag beter te leren indelen.

Scootmobiel training hoort ook bij het vakgebied van de ergotherapeut. Als geen ander weet zij wat nodig is om handig te worden met een scootmobiel en je zeker te voelen in het verkeer.

Inhoud Scootmobieltraining

Gemiddeld zijn er 4 lessen nodig om veilig met de scootmobiel te kunnen deelnemen aan het verkeer. Een les duurt een uur en de lessen bouwen op van makkelijk naar moeilijk. De lessen zijn afgerond als zowel jij als de ergotherapeut vertrouwen hebben in het rijden en deelname aan het verkeer.

  • Les 1: Kennismaken met rijden op de scootmobiel: uitleg op- en afstappen, bedienen van het paneel en de hendels, gas geven en remmen, bochten vooruit en achteruit, keren met de scootmobiel, rijden op verschillende snelheden, het leren inschatten van de scootmobiel (formaat, draaicirkel) en het opladen van de accu.
  • Les 2: Rijden in de supermarkt: aandachtspunten bij het leren rijden in de supermarkt zijn: smalle gangetjes, obstakels en automatische deuren, het rekening houden met anderen in de winkel en koers houden bij zijwaarts kijken.
  • Les 3: Rijden op de stoep en uitleg over geldende ‘voetgangersregels’ zoals oversteken, gebruik verkeerslichten, kruisingen en rotondes, oefenen van op- en afritten, met snelheid anticiperen in het verkeer, rekening houden met voetgangers en koers houden op schuine stukken.
  • Les 4: Rijden op de weg en uitleg geldende ‘regels voor fietsers’ zoals oversteken, gebruik verkeerslichten, kruisingen en rotondes, anticiperen in het verkeer, rijden op hogere snelheid en aandacht voor verkeersborden.

Hulp bij aanvraag scootmobiel bij de WMO

Voor de WMO aanvraag is het belangrijk na te gaan waarvoor je de scootmobiel wilt gaan gebruiken. De ergotherapeut kijkt met jou waar je behoefte ligt en welke scootmobiel hier het beste bij past. Denk hierbij aan actieradius, het formaat en de vering. Ook is het belangrijk om met medische gegevens aan te geven waarom lopen of fietsen niet meer gaat. De ergotherapeut kan je hierbij helpen, evenals met het zoeken naar oplossingen voor het bergen van de scootmobiel en een bijpassend oplaadpunt.

De ergotherapeut ondersteunt ook bij het gesprek met de WMO-consulent over je aanvraag. Voor goedkeuring van de aanvraag heeft de WMO bevestiging nodig van de ergotherapeut dat je voldoende bekwaam bent voor het rijden op een scootmobiel in het verkeer. Hiervoor bieden wij jou lessen aan. Als alles akkoord is, wordt je aanvraagformulier doorgestuurd naar de scootmobielleverancier van de gemeente. Deze levert een scootmobiel die past bij de eisen en behoeften. Ook na levering van de scootmobiel oefent de ergotherapeut graag nogmaals met je, zodat je er helemaal vertrouwd mee raakt.

Afspraak maken