Revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie (VKB)

Bij een voorste kruisbandreconstructie wordt een gescheurde kruisband operatief hersteld. Vóór en nadat de operatie aan een gescheurde voorste kruisband heeft plaatsgevonden is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van je revalidatie.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

De fysiotherapeut zal je begeleiden bij de revalidatie na de kruisbandreconstructie. Onze fysiotherapeuten weten als geen ander welke behandeling het best bij je past. Zij kijken met aandacht naar wat jij nodig hebt en kiezen zo de voor jou beste behandelingsaanpak. Je wordt maximaal en intens begeleid bij het herstel en een zo optimaal gebruik van je knie.

Meer over revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie

Een oefenprogramma voor jou op maat

De voorste kruisband zorgt samen met de achterste kruisband, de zijbanden en de dijbeenspieren voor stabiliteit in het kniegewricht. Hij begrenst draaibewegingen, beschermt tegen overstrekking en verhindert dat het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen voorwaarts verschuift bij buiging.

Als de voorste kruisband gescheurd is wordt er vaak gekozen voor een voorste kruisbandreconstructie operatie (VKB). Hierbij wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een lichaamseigen pees of een lichaamsvreemde band. Is er maar een gering stabiliteitsverlies en/of heb je maar beperkte sportieve ambities dan is een voorste kruisbandoperatie niet altijd nodig.

Als er wel voor een operatie wordt gekozen kun je al voor je wordt geopereerd een behandeling inplannen. De fysiotherapeut leert je traplopen en lopen met krukken. Ook krijg je uitleg over het revalidatieprogramma en de oefeningen die je gaat krijgen.

Een week voordat je wordt geopereerd kun je bij ons krukken komen ophalen. Bij niet opereren is het doel van de behandeling gerichte training van de bovenbeenspieren om de knie goed te stabiliseren. Als je wel een voorste kruisbandreconstructie hebt gehad start behandeling op verwijzing van de specialist. Onze fysiotherapeuten werken hierbij volgens een bepaald protocol en het opbouwend oefenprogramma is gericht op herstel van mobiliteit, stabiliteit en spierkracht. Indien gewenst zullen er ook sportspecifieke oefeningen worden gegeven.

Voor een goede revalidatie van de voorste kruisband moet je rekenen op 12 maanden intensieve behandeling. Het oefenprogramma wordt voor jou op maat gemaakt en we werken aan jouw persoonlijke doel. Hierbij kun je denken aan weer terug naar het voetbalveld of tennisbaan of weer lange wandelingen maken in de bergen. Indien nodig zal er contact plaatsvinden met de behandelend specialist. In onze praktijk hebben wij de beschikking over een oefenruimte met moderne apparatuur die geschikt is voor een optimale revalidatie van je knie.

Afspraak maken