Revalidatie na een totale heupprothese operatie (THP)

Zowel vóór als nadat je een nieuwe heup hebt gekregen is begeleiding door een fysiotherapeut belangrijk voor een goede conditie en een voorspoedig herstel. De fysiotherapeut begeleidt je bij de revalidatie met een hiervoor speciaal ontwikkeld oefenprogramma.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist

Onze fysiotherapeuten zijn kundig en ervaren in de begeleiding van de revalidatie nadat je een nieuwe heup hebt gekregen. Er worden meerdere technieken toegepast waarmee je zowel voor als na de operatie behandeld wordt. Het doel is een goede conditie en het zo snel en goed mogelijk weer kunnen gebruiken van de heup.

Meer over revalidatie na een totale heupprothese operatie

Zo snel mogelijk weer optimaal functioneren in het dagelijks leven

Een totale heupprothese operatie wordt tegenwoordig vaak uitgevoerd. De operatie is noodzakelijk als er ernstige schade is aan het femorale gedeelte van de heup. Dit komt voor bij ernstige artrose, een dijbeenhalsbreuk en bij een verstoorde doorbloeding van de heupkop.

Voordat je geopereerd wordt kun je al een behandeling inplannen. Deze preoperatieve fysiotherapie richt zich op het leren lopen met hulpmiddelen, welke houding je na de operatie het best kunt aannemen bij zitten en liggen en welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen. Ook leer je hoe je moet traplopen en krijg je uitleg over de oefeningen die je na de operatie gaat doen. Een week voor de operatie mag je in de praktijk krukken komen ophalen.

Zo snel mogelijk nadat de operatie heeft plaatsgevonden begint de revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit gebeurt op verwijzing van de orthopeed en de eerste twee weken komen wij vaak bij je aan huis. Bij onze behandeling werken wij volgens een bepaald protocol en dit opbouwend oefenprogramma is gericht op looptraining, mobiliteit van het gewricht, stabiliteit en coördinatie en spierversterkende oefeningen. Indien nodig begeleiden wij ook met sport specifieke therapie, zodat ook het sporten na enige tijd hervat kan worden. Het revalidatieprogramma wordt voor jou op maat gemaakt, rekening houdend met jouw belastbaarheid en je persoonlijke doel: weer optimaal functioneren in het dagelijks leven.

Waar nodig houdt de fysiotherapeut contact met de orthopeed/specialist voor overleg. In onze praktijk hebben wij de beschikking over een uitgebreide oefenruimte met alle apparatuur die nodig is voor een zo optimale revalidatie van je heup.

Afspraak maken