
Psychosomatische fysiotherapie
De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en in onbegrepen lichamelijke klachten. De behandelvorm richt zich vooral op het biopsychosociale model. Dat wil zeggen dat er niet alleen aandacht is voor het biomedische (lichamelijke) aspect, maar ook voor psychologische en sociale aspecten.
Wanneer psychosomatische fysiotherapie?
De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting klachten is vaak niet helemaal duidelijk. Zo zijn stress en spanning vaak de oorzaak van onbegrepen lichamelijke klachten. De stress zet zich dan als het ware ‘vast’ in het lichaam en veroorzaakt verschillende psychische en lichamelijke klachten, zoals:
- Vermoeidheid
- Stressklachten
- Depressie, burn-out
- Angststoornis
- Onbegrepen pijnklachten
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Spier- en gewrichtspijn
- Ademhalingsproblemen, benauwdheid
Ook kan het zijn dat bepaalde gedachtes klachten verergeren of verminderen. Bijvoorbeeld: na een val denk je dat je iets gebroken hebt. Hierdoor handel je anders dan als je denkt dat er niets aan de hand is.
Over het algemeen geldt dat de klachten niet alleen meer biomedisch te verklaren zijn. De psychosomatisch fysiotherapeut gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak hiervan en neemt daarbij ook sociale en psychologische factoren en jouw gevoelens mee in de behandeling.
De juiste specialist
De psychosomatisch fysiotherapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatiek gevolgd. Hierdoor is hij gespecialiseerd in het behandelen van psychosomatische klachten waarbij verder wordt gekeken dan de klacht alleen.
De relatie tussen lichaam en geest en het brein staan centraal tijdens de behandeling.
Ervaringen met onze praktijk

Behandeling psychosomatische fysiotherapie
De juiste zorg en aandacht voor jou!
De behandeling start met een intake waarbij een compleet beeld wordt gevormd van jouw klacht, want de psychosomatisch fysiotherapeut kijkt verder dan jouw klacht alleen. Zo wordt er naast lichamelijke aspecten ook gekeken naar psychologische en sociale aspecten. De therapeut brengt bijvoorbeeld ook jouw leef- en werkomstandigheden en jouw gevoelens in kaart om je zo de beste behandeling te kunnen bieden.
Na de intake doet de psychosomatisch fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek en worden alle klachten opgespoord. Verder zal er worden besproken wat je met de behandeling wil bereiken. Aan de hand van het onderzoek, jouw klacht en jouw antwoorden stelt de therapeut een behandelplan op maat voor je op. Ook zal de psychosomatisch fysiotherapeut duidelijkheid geven over de oorzaak van de klachten. Hierbij wordt er gekeken of het in het biomedische of psychosociale domein verklaard kan worden.

Hoe ziet een behandeling eruit?
‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk. De behandeling zal zich dan ook richten op ‘lichaam’ en ‘geest’ en de wisselwerking tussen beide. De psychosomatisch fysiotherapeut leert je om te gaan met jouw klacht, maar ook je lichaam te voelen. Daarnaast kan een behandeling bestaan uit het geven van advies over bijvoorbeeld pijn en prikkelverwerking. Ook krijg je inzicht in de invloed van stress op jouw lichaam. Zo begeleidt de psychosomatisch fysiotherapeut je bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en ook tussen belasting en belastbaarheid. Het doel van de behandeling is om de balans weer te herstellen in jouw leven.
Afhankelijk van jouw hulpvraag leer je tijdens de behandeling hoe je het brein kan beïnvloeden, wat weer invloed heeft op je klachten. Dit kan bijvoorbeeld door een stuk bewustwording van het lichaam, middels mindfulness, maar er zijn nog vele andere behandeltechnieken. Hierdoor helpt de therapeut je weer grip op je klachten te geven.
Indien nodig werkt de psychosomatisch fysiotherapeut nauw samen met andere specialisten binnen onze praktijk of andere professionals buiten de praktijk, zoals een arts, specialist, psycholoog of bedrijfsarts.
Veelgestelde vragen
Een psycholoog is gespecialiseerd in de algehele geestelijke gezondheid van een mens en diens gevoelens en gedrag. De psyche staat hierbij centraal.
Bij een psychosomatisch fysiotherapeut daarentegen staat het lichaam centraal. Er wordt lichaamsgericht gewerkt, maar de psyche wordt wel altijd meegenomen.
Als je beschikt over een aanvullende verzekering voor fysiotherapie wordt een behandeling psychosomatische fysiotherapie meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar.
Wil je meer informatie over de vergoedingen? Neem dan contact op met onze praktijkassistente.
Een term die je regelmatig terug hoort komen bij psychosomatische fysiotherapie is SOLK. SOLK staat voor Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten. Het zijn lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak kan worden aangewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn, slaapproblemen, spanning, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid.