Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met kanker tijdens de verschillende fasen van het ziekte- en behandelproces.

Direct een afspraak maken

De oncologie
fysiotherapeut: betrokken met aandacht en de juiste kennis

Onze oncologietherapeuten zijn echte specialisten, want zij beschikken over de benodigde vaardigheden voor de behandeling bij deze complexe ziekte.

Zij weten als geen ander wat de bijwerkingen kunnen zijn van je behandeling, hoe je de effecten op lange en korte termijn kunt trachten te beperken en werken met aandacht en vanuit echte betrokkenheid.

Behandeling Oncologiefysiotherapie

Zorg met aandacht vanuit échte betrokkenheid

De eerste afspraak is het kennismakingsgesprek en de intake. Vaak wordt tijdens deze afspraak ook al onderzoek gedaan, zodat de therapeut een goed beeld krijgt van je mogelijkheden en beperkingen.

Het behandelplan met daarin de behandeldoelen wordt hierop afgestemd, zodat je de zorg krijgt die echt bij je past. Natuurlijk wordt dit behandelplan regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Dat bijstellen is van groot belang in deze therapie. Iedere patiënt is anders en kent een andere ontwikkeling van zijn of haar ziekte.

Hierop dient kundig en slagvaardig te worden geanticipeerd. Ook als er overleg of samenwerking nodig is met andere zorgdisciplines, zoals arts, logopedist of ergotherapeut, staat de oncologiefysiotherapeut klaar.

Wat kan de oncologiefysiotherapeut betekenen in verschillende fasen?

  • Curatieve fase: de fysiotherapeut richt zich op het verminderen van spanningsklachten en het zoveel mogelijk behouden van conditie.
  • Herstelfase: in deze fase werk je met de oncologiefysiotherapeut aan verbeteren van bewegen, conditie en kracht, zodat je zoveel mogelijk je dagelijkse activiteiten kunt hervatten.
  • Palliatieve fase: het belangrijkste doel is behoud van een zo lang en aangenaam mogelijk leven.
  • Terminale fase: de oncologiefysiotherapie heeft een belangrijke taak in het brengen van comfort bij de patiënt. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en angst. De oncologiefysiotherapeut zet zich ook in voor advies over een zo prettig mogelijke houding bijvoorbeeld bij liggen en zitten en hulp bij transfers (bijvoorbeeld lopen van bed naar stoel).
Afspraak maken