Oedeemfysiotherapie
Bij sommige aandoeningen of blessures ontstaat vochtophoping. Dat kan vervelende klachten geven. De oedeemfysiotherapeut is als geen ander in staat om deze vochtophopingen goed te behandelen en doet dat met speciale technieken en materialen.
Wanneer oedeemfysiotherapie
Als vocht zich onder de huid ophoopt is een gevoel van spanning en stuwing merkbaar. Dat geeft meestal een pijnlijk en tintelend gevoel. Als er zwelling is, wordt het bewegen vaak bemoeilijkt en treedt naast een zwaar gevoel ook vermoeidheid op.
Deze ophopingen van oedeem kunnen je flink beperken in je dagelijkse leven en huidaandoeningen of infecties veroorzaken. Lymfoedeem kan op allerlei plaatsen in het lichaam optreden, zoals benen, buik, voeten of armen.
De juiste specialist
De oedeemtherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de specialistische opleiding oedeemtherapie gevolgd. In deze opleiding staat de behandeling van oedeem, wat vochtophoping betekent, centraal.
De therapeut werkt vaak samen met collega’s van andere disciplines in de praktijk, zoals de ergotherapeut en de oncologisch fysiotherapeut.
Ervaringen met onze praktijk
Wat is oedeem?
Vergelijkbaar met de bloedsomloop in het lichaam waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfevocht doorheen stroomt. op kruispunten van de grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. Deze lymfeknopen liggen vaak dichtbij organen en worden ook wel lymfeklieren genoemd. Deze klieren hebben als functie het lymfevocht te filteren, dragen zorg voor de aanmaak van witte bloedcellen en dragen zorg voor de afvoer van overtollig vocht uit het lichaam. Als er sprake is van lymfeoedeem is er een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.
Dit te veel van oedeem geeft het gevoel van spanning of stuwing van de huid en is vaak pijnlijk of tintelend van aard. Er ontstaat vaak een zwelling wat bewegen moeilijker maakt en vermoeidheid geeft. Lymfeoedeem kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan, zoals buik, voeten, benen of armen.
Verschillende vormen van lymfeoedeem
- Primair lymfoedeem is een aangeboren vorm en ontstaat vaak rond het achttiende jaar (soms wat eerder) als gevolg van problemen in het functioneren van het lymfsysteem.
- Secundair lymfoedeem ontstaat vaak na beschadiging door verwijderen van de lymfeklieren in de oksel of na bestraling of een operatie. Vaak ontstaat dit lymfeoedeem nadat okselklieren zijn verwijderd bij borstkanker.
- Als het lichaam te veel lymfevocht aanmaakt kan lymfoedeem ontstaan. Dit gebeurt soms na een infectie of door warm weer.
Behandeling van oedeem
Met oedeemklachten kun je terecht bij onze oedeemfysiotherapeut. Het eerste bezoek start met een kennismaking en onderzoek naar de aard en passende behandeling van je klachten. Een deel van het onderzoek bestaat uit het afnemen van een lijst met vragen, een omtrekmeting van het lymfoedeem en een beweegonderzoek. Ook analyse van huidstructuren hoort hierbij. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.
Samen met jou bepaalt de oedeemfysiotherapeut wat de best passende aanpak is voor je klachten. Voorbeelden van behandelmethoden zijn: manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping (medical taping), littekenbehandeling en oefentherapie.
De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Er kan ook gebruik worden gemaakt van manuele lymfdrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.
Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines, zoals oncologen, dermatologen en chirurgen, zowel in het ziekenhuis als particuliere praktijken. Vaak zijn zij ook degenen die u doorverwijzen, al is de oedeemtherapeut rechtstreeks toegankelijk (er is geen verwijsbrief nodig).
Veelgestelde vragen
Voor de meeste chronische indicaties wordt oedeemfysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed uit de basisverzekering. De therapeuten en praktijkassistenten weten welke indicaties dit zijn. Met een aanvullende verzekering kun je ook de eerste 20 behandelingen (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Verzekerden jonger dan 18 jaar krijgen alle behandelingen vergoed uit de basisverzekering.
Voor oedeemfysiotherapie met een chronische indicatie is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om de behandeling vergoed te krijgen.
Indien je niet of onvoldoende verzekerd bent voor oedeemfysiotherapie moet je de behandeling zelf betalen. De tarieven van een behandeling kun je opvragen bij onze praktijkassistente. Wij werken niet met ingewikkelde nota’s achteraf. Na de behandeling reken je deze eenvoudig af bij de praktijkassistente.
Ieder mens en iedere klacht is uniek. Het is daarom lastig om aan te geven hoeveel behandelingen je nodig hebt. Voor een blijvend resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Toch kan één behandeling al verschil maken en omdat te behouden wordt er compressietherapie gegeven of gebruik gemaakt van lymftaping. De oedeemfysiotherapeut bespreekt na de intake en het onderzoek het behandelplan en geeft dan ook een indicatie over de behandelduur.