
Geriatriefysiotherapie: fysiotherapie voor ouderen
Bij het ouder en minder beweeglijk worden kunnen klachten of belemmeringen ontstaan in het dagelijks functioneren. De geriatrie- of ouderenfysiotherapeut is specialist in het bieden van complexe fysiotherapie bij ouderdomsklachten, neurologische en chronische aandoeningen.
Wanneer geriatriefysiotherapie
De geriatrie- of ouderenfysiotherapeut helpt bij problemen rondom mobiliteit, bedlegerigheid, ziekenhuisopname en problemen in de ADL. Deze therapeut is er dus niet alleen voor ouderen. De behandeling is gericht op het optimaliseren van de zelfstandigheid. Eventueel in samenspraak met andere zorgverleners of familie.
Denk aan:
- Achteruitgang bij ouderen in de thuissituatie zonder eenduidige medische oorzaak
- Beperkingen met een neurologische oorzaak (zoals beroerte, Alzheimer, Parkinson of MS)
- Samenspel tussen meerdere chronische aandoeningen, bijvoorbeeld hart- en longklachten, diabetes, vaatproblematiek
- Pijnklachten door ouderdom zoals artrose, stijfheid of reuma of na een val
- Balans- en valpreventietraining
- Revalidatie na een botbreuk
De juiste specialist
Het bieden van de beste zorg begint bij de juiste specialist. De geriatriefysiotherapeut heeft naast de opleiding tot algemeen fysiotherapeut, een aanvullende driejarige masteropleiding gevolgd tot geriatriefysiotherapeut. Daardoor begrijpt hij als geen ander ouderdomsprocessen en hoe dat meerdere aandoeningen elkaar beïnvloeden.
De geriatrie- of ouderenfysiotherapeut is er daarnaast ook voor preventie van klachten middels gericht en passend bewegen om zo lang mogelijk vitaal te blijven.
Ervaringen met onze praktijk

Behandeling geriatrie fysiotherapie
Werkend vanuit aandacht en vertrouwen aan persoonlijke mogelijkheden
De geriatriefysiotherapeut weet als geen ander raad met complexe hulpvragen en hulpvragen gericht op behoud van vitaliteit en zelfstandigheid. Tijdens de eerste afspraak start de fysiotherapeut met een intakegesprek en een onderzoek.
Tijdens deze afspraak wordt samen besproken welke hulp nodig is en welke zorg goed past. De fysiotherapeut kijkt in deze behandeling ook naar lichamelijke mogelijkheden en beperkingen. Indien nodig vind de afspraak plaats bij je thuis. Sommige patiënten vinden het fijn om familie of een bekende te laten aanschuiven bij dit gesprek. Dat kan natuurlijk!
In het behandelplan worden het doel en de aanpak voor behandeling vastgelegd. Tijdens de behandelingen kan bijvoorbeeld worden gewerkt aan vermindering van pijnklachten of behoud van mobiliteit en zelfstandigheid. De meerwaarde zit erin dat je samen met de therapeut op zoek gaat naar mogelijkheden om jouw klachten te verminderen.
