Trainingsprogramma Claudicatio Intermittens
Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, kan je bij je dagelijkse activiteiten flink beperken. Met een goede aanpak en training kun je veel bereiken. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Claudicationet en bepalen met jou de juiste aanpak en bieden passende begeleiding.
Wanneer deelnemen aan het trainingsprogramma
Claudicatio Intermittens
Bij claudicatio intermittens is sprake van een vernauwing of afsluiting van een slagader in de benen. Bij lopen ontstaat pijn in het been, die verdwijnt of afneemt bij stilstaan. Bewezen is dat looptraining leidt tot flinke afname van klachten. Met de training werk je aan verbetering van de maximale loopafstand zonder pijnklachten. Er wordt gewerkt aan verbetering van conditie, uithoudingsvermogen en kracht. De fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan houding, looppatroon en leefstijl. Dit gebeurt eventueel in samenwerking met de ergotherapeut en diëtist.
De juiste specialist
De fysiotherapeut werkt met jou aan langer pijnvrij lopen
Fysiotherapeuten zijn specialisten van het bewegingsapparaat. Bij claudicatio intermittens is een gestructureerde en passende aanpak van groot belang om je klachten te laten afnemen. Fysiotherapeuten met een specialisatie in de begeleiding van claudicatio intermittens zijn hier volledig in opgeleid. Stapsgewijs wordt gewerkt aan verbetering. De therapeut kijkt continu naar je mogelijkheden en stemt het programma exact af op jouw situatie.
Ervaringen met onze praktijk
Meer over looptraining
bij Claudicatio Intermittens
Bij claudicatio intermittens denken veel mensen vooral aan pijn in de benen bij lopen. Helaas is dit meestal niet de enige klacht. Veel patiënten merken dat ze minder goed slapen en zich minder energiek voelen. Ook zijn er vaak klachten als een droge huid, minder goede wondgenezing of koude voeten. Door deze klachten word je vaak flink beperkt in je dagelijkse activiteiten als werk, bewegen of hobby’s.
Met gerichte training kun je de klachten flink verminderen. Belangrijk bij de training is dat deze veel wordt herhaald, want alleen zo verbetert de doorbloeding van de kleinere bloedvaten in je benen en voel je minder pijn. Op de praktijk werk je met de fysiotherapeut aan het programma en thuis herhaal je de oefeningen. De fysiotherapeut snapt heel goed dat het soms lastig is om het oefenen consequent te blijven doen. Door de pijn die optreedt stoppen patiënten soms te vroeg en wordt de training niet goed volgehouden. Helaas is het effect van de training dan ook niet optimaal. De fysiotherapeut houdt je grenzen nauwlettend in de gaten en stimuleert je om de training vol te houden. Natuurlijk gaat trainen in nauw overleg, met veel aandacht voor je persoonlijke situatie en de omstandigheden waarin je verkeert. De fysiotherapeut is er natuurlijk ook voor overleg met arts en andere zorgverleners als dat nodig is.
Veelgestelde vragen
Ja, onze praktijk is aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Daarom worden op verwijzing van een arts de kosten voor de training vergoed vanuit de basisverzekering.
Chronisch ZorgNet, ook wel ClaudicatioNet is een netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Deze fysiotherapeuten werken intensief samen met een ziekenhuis én zijn opgeleid als specialist bij de begeleiding van patiënten met claudicatio intermittens.