27 mei 2022

Voorkeurshouding bij baby’s

Wist jij dat 1 op 6 baby’s het liefst altijd met het hoofdje naar dezelfde kant ligt? Dit noemen we een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan de motorische ontwikkeling belemmeren en heeft invloed op de vorm van de schedel. Onze kinderfysiotherapeuten en kindermanueel therapeut zijn expert op dit gebied.

Wanneer spreken we van een voorkeurshouding?

Als een baby de voorkeur heeft om in meer dan 75% van de tijd met het hoofdje op één bepaalde kant te liggen spreken we van een voorkeurshouding. Wanneer dit het geval is bij jouw kindje, is het belangrijk om op tijd (het liefst voordat je baby 3 maanden oud is) een afspraak te maken bij onze kinderfysiotherapeut.

De behandeling

De kinderfysiotherapeut doet onderzoek naar de oorzaak van de voorkeurshouding om zo de beste behandeling te kunnen bepalen. Zo kan d.m.v. houdings-, oefen- en hanteringsadviezen de symmetrie worden bevordert en daarmee de motorische ontwikkeling geoptimaliseerd.

Wanneer je baby gespannen of onrustig is ontvang je hiervoor tips en oefeningen van de kinderfysiotherapeut. Bij een bewegingsbeperking van je baby schakelt de kinderfysiotherapeut de hulp van de kindermanueel therapeut in voor advies.

Afspraak maken

Heeft jouw baby een voorkeurshouding of twijfel je hierover? Maak dan een afspraak bij onze kinderpraktijk. Onze kinderfysiotherapeuten helpen je graag!