Psychosomatische klachten; hoe kom je weer in balans?
Elk mens heeft zijn/haar eigen levensritme en -patroon. We gaan allemaal op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. We voelen ons over het algemeen goed wanneer lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn.
Hoe ontstaan psychosomatische klachten?
Door omstandigheden kan de balans tussen lichaam, geest en leefomgeving verstoord raken. Dit kan bijvoorbeeld door stress op het werk of privé. Maar ook door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is dit een sluipend proces. Hoe meer je uit balans raakt en aan kracht verliest, hoe meer je lichaamssignalen zult gaan ervaren.
Als je lichaam de signalen gaat negeren.
In principe trekt het lichaam aan de bel als er iets niet klopt. Je herkent dan een signaal en reageert erop. Echter bij voortdurende druk, kan het gebeuren dat je de signalen van je lichaam niet meer herkent en vervolgens gaat negeren. Daar kunnen allerlei klachten uit voortkomen zoals hoofdpijn, pijn aan uw nek, rug bekken of maag/darmkanaal. Maar ook:
- Extreme vermoeidheid
- Niet kunnen ontspannen
- Druk op de borst of hartkloppingen
- Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- Benauwdheid of moeite met ademen
- Lusteloos, prikkelbaar, onrustig
- Slecht of juist heel veel slapen
- Angstig en onzeker zijn
- Concentratieproblemen
- Somber zijn en veel piekeren
We spreken dan van psychosomatische klachten.
Ineffectieve coping stijl
De manier waarop je tegen een klacht aankijkt of hoe je met problemen omgaat, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. We spreken dan van een ineffectieve coping stijl (strategie). Met andere woorden, de manier waarop je ermee omgaat geeft geen verlichting van klachten maar verergert ze zelfs vaak!
Neem Psychosomatische klachten serieus
Mensen met psychosomatische klachten worden niet altijd serieus genomen of voelen zich niet serieus genomen in hun klachten. De lichamelijke klachten kunnen namelijk niet of onvoldoende verklaard worden door een lichamelijke aandoening. De klachten verergeren of zijn het gevolg van een psychologisch probleem. Maar men ervaart wel echte lichamelijke klachten zoals pijn, vermoeidheid en gebrek aan energie. Neem deze klachten dus altijd serieus!
Hoe kom je weer in balans?
Bij een combinatie van lichamelijke en psychosociale problematiek is de psychosomatisch fysiotherapeut of psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek geschikt om via een totaalaanpak de klachten te behandelen. Deze aanpak richt zich op zowel de lichamelijke als de psychosociale problematiek. Begrijpen waardoor de lichamelijke reacties ontstaan is ontzettend belangrijk. Iedereen heeft zijn spreekwoordelijke ‘achillespees’ (de plek in je lijf die het meest kwetsbaar is).
Hoe ziet psychosomatische therapie eruit?
De therapie richt zich op het zoeken naar de oorzaak en het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Samen met jou kijken we hoe we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit gebeurt door middel van:
- Inzichtgevende gesprekken
- Cognitieve gedragstherapie (inzicht krijgen in: gedachten, emoties en gedrag)
- Lichaam therapeutische interventies (ontspannings-, adem- en concentratieoefeningen en gezond bewegen)
Daarnaast is het ook belangrijk om je leefstijl te verbeteren: genoeg en verantwoord bewegen, voldoende rust en ontspanningsmomenten, gezond en gevarieerd eten, niet roken en voorzichtig zijn met alcohol.
Drs. Frans Bullens,
Psychosomatisch fysiotherapeut en gedragswetenschapper
Heb jij last van psychosomatische klachten? Neem dan contact op met onze praktijk. We helpen je graag!
Meer nieuws
Voorkom vallen met de gratis valrisico-analyse
Elke 4 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op...
Bruyst uitgeroepen tot World-class Workspace!
Bruyst is uitgeroepen tot World-class Workspace. Dit keurmerk wordt toegekend...
Vier carnaval met Bruyst!
Ontvang GRATIS ons exclusieve Oeteldonk embleem! Loop gezellig bij onze...