21 februari 2020

Meertaligheid bij kinderen op internationale moedertaaldag

Op 21 februari is het Internationale Moedertaaldag. Wist je dit al over Meertaligheid bij Kinderen?

Meertaligheid! Hoe ga je daar mee om?

Er zijn heel veel meertalige kinderen op de wereld. En wist je dat deze groep zelfs alleen maar groeit!? Voor leerkrachten, ouders en omgeving roept in Nederland het omgaan met meertaligheid vaak vragen op. Is het niet ongunstig voor het kind? Kunnen ouders talen door elkaar heen gebruiken? Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen die meertalig zijn?

Belangrijke vragen waar de logopedist raad mee weet! Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die meertalig opgroeien gemiddeld genomen een beter werkgeheugen hebben dan eentalige kinderen? En wist je dat het voor het behalen van de mijlpalen van taal (brabbelen, eerste woordjes) niet uitmaakt of je gelijktijdig een of meerdere talen leert?

Daar tegenover staat wel dat taalproblemen bij meertalige kinderen soms pas te laat worden ontdekt. Ook het vaststellen van de mate en type problematiek kan lastiger zijn. Voor advies over meertalig opvoeden kun je bij de logopedist terecht. Daarvoor geldt, hoe eerder vastgesteld hoe beter! Jonge kinderen zijn taalgevoeliger dan oudere kinderen dus we willen graag gebruik maken van de ontwikkeling van het jonge kind. Een keer extra ´voor niets´checken is echt beter dan het te laat signaleren van een achterstand.

Twijfel je of jouw jonge meertalige kind zich qua taal wel goed ontwikkelt? Neem gewoon contact op. De logopedist is de specialist in taalontwikkeling en kan je voorzien van adviezen over meertaligheid.