8 maart 2021

Hooikoortsbehandeling

Medical taping, Bindweefselmassage en Acupunctuur bij hooikoorts

Ondersteuning bij hooikoorts

Last van hooikoorts? Wij kunnen je helpen met jouw klachten. Zowel acupunctuur als medical taping (ook in combinatie met bindweefselmassage) kan effectief worden ingezet bij het verminderen van hooikoortsklachten.

Acupunctuur & hooikoorts
(juist preventief zeer goed inzetbaar!)

Als je naar een acupuncturist komt in de periode waarin je al hooikoortsklachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt!
 
Wij adviseren je dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten. In het voorjaar werkt jouw afweermechanisme dan optimaal en zal je veel minder last van hooikoortsklachten hebben. In het hooikoortsseizoen zelf kun je kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van jouw klachten. Onze acupuncturist kan je hier meer over vertellen. Vaak lukt dit in 2 tot 3 behandelingen. 
 

Medical taping & hooikoorts

Door op een speciale manier ondersteunende medical tape aan te brengen op je rug, voelen de luchtwegen vrijer en wordt jouw afweersysteem positief beïnvloed. Hierdoor heb jij – of je kind – minder hinder van hooikoorts. Het aanbrengen van de tape duurt ongeveer een kwartier en kost € 15 of € 20,=* (inclusief materiaal). 
*Prijs afhankelijk van de locatie

Bindweefselmassage in combinatie met medical taping & hooikoorts

Onze ervaring is dat bij optredende hooikoortsklachten bindweefselmassage in combinatie met medical taping extra effectief kan zijn. In een behandeling van circa 25 tot 30 minuten krijg je dan naast medical taping ook bindweefselmassage. Het voordeel van bindweefselmassage is dat je het gebied van je luchtwegen en je afweersysteem extra activeert. Ook is het mogelijk een partner te instrueren over het aanbrengen van de tape, zodat je het thuis kunt laten aanbrengen bij terugkerende klachten. 

1. Medical taping

Gebleken is dat het toepassen van medical tape flinke verlichting van de hooikoortsklachten kan geven.  Het medical taping concept bestaat uit het aanbrengen van elastische tape, zodat spieren die niet goed werken worden ondersteund in hun functie. Het concept werd in de loop der jaren doorontwikkeld en het bleek dat medical tape toepasbaar was voor veel meer andere aandoeningen, waaronder hooikoorts. Het aanbrengen van de tape heeft een kalmerende werking op het bindweefsel en het allergisch reactiemechanisme. Omdat de huid beïnvloed wordt door de tape ontstaat er een reflexmatige prikkeling van de segmentale relaties. Segmentale relaties is de wisselwerking tussen onze organen, botten en spieren en de regelsystemen. Eén van deze regelsystemen is het immuunsysteem dat samen met de longen een rol speelt bij het ontstaan van hooikoorts. Bij onze longen horen reflexzones die in het bindweefsel liggen ter hoogte van de thorax (borstholte). Door het aanbrengen van tape op de rugzijde van het longgebied geeft dit segmentale ondersteuning en verminderen de klachten. Er ontstaat een remming op de allergische en hevige reactie van het lichaam. Als verklaring hiervoor kan worden gegeven dat het zenuwstelsel tot rust komt en het kalmerend werkt op het allergische afweermechanisme.

Bij alle deelnemers aan een onderzoek verminderden de 9 onderzochte symptomen met 18-53%. Een tweede keer tapen gaf een stijging van deze percentages van minimaal 38% tot maximaal 83%. Na een derde tapsessie namen de klachten nog iets verderaf, maar waren de verschillen minder groot.

2.  Acupunctuur

Hooikoortsklachten zijn goed te verlichten of te voorkomen door middel van acupunctuur. Het basisprincipe van acupunctuur is dat het zetten van kleine, dunne naaldjes op bepaalde plaatsen van het lichaam de energiestromen beïnvloedt. Deze traditionele Chinese geneeswijze wordt al sinds vele eeuwen toegepast om uiteenlopende klachten te verlichten, voorkomen of verhelpen. Ook bij hooikoortsklachten heeft acupunctuur zijn werking bewezen. De doorstroming van energie langs bepaalde banen in het lichaam wordt verbeterd door secure plaatsing van de naaldjes. Dit werkt gunstig voor het hele lichaam, maar brengt ook het hoofd in balans.

Behandeling met medical tape

Tijdens jouw eerste afspraak zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden en zal de therapeut je uitleggen hoe de medical tape zal worden aangebracht. Voor een goede hechting van de tape is het belangrijk dat je huid schoon en vetvrij is. Daarom is het beter van te voren geen oliehoudende doucheproducten te gebruiken, omdat de tape dan niet goed hecht.

De tape wordt eerst aangebracht op de rug. Je mag op de behandeltafel gaan zitten en de fysiotherapeut zal je vragen om je kin op de borst te leggen en jouw rug te buigen met je armen gekruist op je borst. In deze houding zal de tape worden aangebracht op beide zijden van je rug vanaf de schouders tot ongeveer halverwege.

Daarna wordt tape aangebracht  aan de randen van de borstspier vanaf de zijkant van de bovenarm. Het bovenste gedeelte loopt onder het sleutelbeen tot aan het borstbeen, het andere gedeelte zit aan de buitenrand van de borstspier net voor de oksel. Gebleken is dat één behandeling al verlichting geeft van de klachten en dat na een tweede behandeling de klachten nog verder afnemen. Deze tweede behandeling vindt 1 week na de eerste plaats.

In onze praktijk is het ook mogelijk dat een eventuele partner meekomt, zodat hij/zij kan zien hoe de tape moet worden aangebracht. Je kunt het dan de tweede keer zelf doen. Omdat de tape elastisch is zal je niet worden gehinderd in je bewegingen. De tape kan meerdere dagen blijven zitten en je kunt er gewoon mee douchen. De tape ademt en voert vocht af, zodat de kans op huidirritatie minimaal is.

Behandeling met acupunctuur

Tijdens jouw eerste afspraak zal de therapeut met je doornemen welke hooikoortsklachten je hebt. Er zullen ook algemene vragen gesteld worden over je gezondheid en dagelijks functioneren. Het is raadzaam om al vóór het hooikoortsseizoen aanbreekt te starten met acupunctuur en je moet rekening houden met meerdere behandelingen. Ook in acute aanvallen van hooikoorts zal acupunctuur verlichting brengen. Het zetten van de naaldjes wordt als niet pijnlijk ervaren, je voelt hoogstens wat tintelingen. Rond het acupunctuurpunt kun je een wat zwaar gevoel ervaren.