14 juni 2021

Herstellen na covid-19 met de ergotherapeut

Heb je covid-19 gehad en heb je blijvende klachten? Bij onze praktijk kan je bij fysieke en/of cognitieve klachten terecht bij diverse therapeuten als je herstellende bent van covid-19. Wat de ergotherapeut in dit geval precies voor jouw klachten kan beteken leggen we graag aan je uit.

Cognitieve en psychische klachten

Wanneer je als ex-covid patiënt cognitieve of psychische klachten ervaart kun je terecht bij onze ergotherapeuten. Onlangs hebben zij een speciale bijscholing gevolgd over dit onderwerp. De ergotherapeut weet hoe belangrijk het is om naast eventuele fysieke klachten ook aandacht te besteden aan de cognitieve en psychische klachten na het doormaken van een covid-19 infectie.

Uit onderzoek blijkt dat de cognitieve klachten niet worden veroorzaakt door hersenletsel, maar door een disregulatie van het autonome zenuwstelsel. De ergotherapeut kan je hierover verdere uitleg geven. Naast een lage belastbaarheid op het fysieke niveau is het tijdens je herstel namelijk ook belangrijk om aan de cognitieve klachten aandacht te besteden.

Wat doet de ergotherapeut?

Tijdens het behandelproces kunnen onze ergotherapeuten je leren om beter om te gaan met cognitieve en psychische klachten. Zo kan de ergotherapeut bijvoorbeeld hulp bieden bij:

  • Energiemanagement. De ergotherapeut helpt je bij het bepalen van een juiste dagindeling zonder hierbij over je grenzen heen te gaan en hierbij meer naar jouw lijf te luisteren.
  • Prikkelverwerkingsproblemen en concentratieproblemen. Die ergotherapeut helpt je met het omgaan van prikkelverwerkingsproblemen en concentratieproblemen.
  • Een dag betekenisvol maken. Het is belangrijk om ook met beperkingen in het handelen een betekenisvolle dag te hebben. De ergotherapeut adviseert je hoe je dit het beste kan doen.
  • Opbouw naar werk begeleiden.  De ergotherapeut kan je helpen om weer gedoseerd op te bouwen bij het terug aan het werk gaan. Hierbij houden zij o.a. rekening met de prikkelverwerking. Tevens is de ergotherapeut op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom arbeid.

Goede begeleiding bij jouw herstel

Wil je meer informatie over herstellen na covid-19 of direct een afspraak maken? Neem dan contact op met onze praktijk. Onze therapeuten werken graag samen met je aan jouw herstel.