2 maart 2021

Handtherapie: voor alle klachten aan hand, pols en onderarm

In onze praktijk kun je terecht bij veel specialisten. Dat vinden we belangrijk, want zo kunnen we je voorzien van gespecialiseerde zorg bij alle beweeg- en zelfredzaamheidshulpvragen. Dit leidde dan ook tot de wens om handtherapie toe te voegen aan het behandelaanbod. Dat is nu zover!

Unieke combinatie van fysiotherapie en ergotherapie

Handtherapie is een specialisme binnen het vak fysiotherapie én het vak ergotherapie. Beide vakgebieden benaderen klachten op een andere manier. Samenwerking tussen deze twee vakgebieden zorgt voor een brede kijk op arm-, pols- en handklachten. Daarom kiezen we bewust voor een handenteam waarin de hand-ergotherapeut én handfysiotherapeut samenwerken. Vanaf nu kun je bij onze praktijk terecht bij het handenteam, gevormd door ergotherapeut Tess Sanders en fysiotherapeut Manon van der Lende.

Wanneer handtherapie?

Je handen gebruik je de hele dag door en ze zijn daardoor extra gevoelig voor blessures. Wanneer er blessures aan de hand optreden kan dit ervoor zorgen dat je beperkt wordt in allerlei dagelijkse activiteiten. Handtherapie richt zich op aandoeningen, klachten of blessures aan je onderarm, pols, hand of vingers om zo deze beperkingen te verminderen.

Bij welke klachten helpt handtherapie?

Handtherapie helpt bij de volgende klachten:

  • Breuken van de hand of onderarm of snijverwondingen aan vingers of hand met of zonder peesletsel
  • Bindweefselproblemen aan de hand zoals een triggervinger of de ziekte van Dupuytren
  • Carpaal tunnelsyndroom
  • Overbelastingsklachten
  • Reumatische klachten
  • Slijtage

Behandelteam

Na de intake en het eerste onderzoek weet de therapeut waar de oorzaak van je klachten ligt en zal er een behandelplan worden opgesteld. De behandeling wordt precies afgestemd op jouw klacht(en) en beperkingen met als doel weer optimaal kunnen functioneren.

Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van de oorzaak en de ernst van het letsel. Een pijnlijke spier heeft minder behandeling nodig dan uitgebreid letsel ten gevolge van een operatie. Het doel van de behandeling en de mogelijkheden om dit behandeldoel te bereiken worden tijdens de intake besproken en vastgelegd in het behandelplan. Zo wordt gericht en stapsgewijs gewerkt aan herstel.

Behandelmogelijkheden

De behandeling van de handfysiotherapeut en de handergotherapeut is gericht op het herstellen van functie, kracht en stabiliteit. Dit kan met behulp van spalktherapie of functionele therapie, maar vooral door gerichte oefentherapie waarbij de opbouw erg belangrijk is voor een goed herstel. Iedere therapeut heeft een eigen aandachtsgebied. Manon en Tess combineren hun expertise én zetten de expertise van collega’s in waar nodig. Dat kan bijvoorbeeld de echografist, de shockwave-therapeut of manueel therapeut zijn.