26 november 2020

Ademhaling bij hardlopen

De juiste ademhaling met hardlopen? Fysiotherapeut èn fanatiek hardloper Erik geeft tips.

Even voorstellen…

Ik ben Erik Werger, gepassioneerd hardloper en fysiotherapeut bij onze locatie in Helvoirt. Wat me opvalt tijdens de ronden die ikzelf loop is dat ik steeds meer mensen tegenkom die ook de schoenen aantrekken en aan het lopen zijn, maar de techniek, houding en vaak ook het “zwoegen” wat ik veelal zie, is iets wat het lopen er niet makkelijker en leuker op maakt. Vandaar dat ik jullie de komende tijd een aantal tips wil geven en wat je kan doen tegen veel voorkomende blessures.

Ademhaling bij hardlopen

In deze blog wil ik het hebben over de ademhaling. Dit is namelijk erg belangrijk als je lekker wilt lopen. Een goede ademhaling zorgt er namelijk voor dat je langer en meer ontspannen kunt lopen. Als je kort oppervlakkig ademhaalt komt er niet voldoende zuurstof in de longen, maar blijft deze hangen in het bovenste gedeelte waardoor je steeds meer stikstof in de longen krijgt en daardoor sneller verzuurd. De technische details hiervan bespaar ik je.

Hoe doe ik dat dan?

De essentie van een goede ademhaling zit hem in het uitademen. Hoe beter je uitademt, hoe meer zuurstof je weer naar binnen kunt halen. Door oppervlakkig ademen worden de longen niet volledig geleegd en bouwt de stikstof zich op in de `dode` ruimte. Kortom je benut je volledige longcapaciteit niet. Zonde toch!? 

Een oefening die mij erg geholpen heeft is zingen tijden het lopen. Nu hoor ik je denken ja echt niet! Maar ik zou zeggen probeer het eens en je zult merken dat het nog niet zo makkelijk is. Een andere oefening die je kan helpen is bewust diep inademen even vast houden en dan weer uitademen. Zo word je je meer bewust hoe groot je longvolume eigenlijk is. En als laatste is het belangrijk tijdens het lopen de focus op de ademhaling te houden. Diep in ademen, dan weer rustig uitademen en dan weer diep in. In het begin is dit erg lastig, maar je zult merken als je dit wat vaker doet dat er veel meer ontspanning komt en het lopen leuk, sneller en makkelijker gaat en dat je het beter volhoudt!

Succes! Verder nog vragen?

Succes!  Neem voor vragen en of opmerkingen gerust contact op met mij via de praktijk.