7 december 2020

Acupunctuur bij overgangsklachten

Overgangsklachten kunnen heel naar zijn. In onze praktijk kunnen wij je ondersteunen met acupunctuur.

Brede en gespecialiseerde behandel-
mogelijkheden bij overgangsklachten

Collega fysiotherapeuten zien met regelmaat vrouwelijke cliënten die door hormonale veranderingen in de menopauze spier- en peesklachten ontwikkelen. Deze klachten komen vaak voor in de schouders. Aanvullend op de fysiotherapeutische behandeling wordt dan vaak met succes acupunctuur ingezet.

Acupunctuur bij overgangsklachten

Vrouwen in en rond de menopauze hebben vaak te maken met klachten door de hormonale verandering die in hun lichaam optreedt. De reguliere geneeskunst kan vaak niet anders dan met hormonale interventie de klachten bestrijden.

Met acupunctuur kun je het lichaam ondersteunen om opnieuw balans te vinden. Sterk belemmerende, heftige klachten worden met deze methode als het ware gedempt. Het natuurlijke proces wordt niet onderbroken. Daarbij zie je vaak ook andere, minder op de voorgrond liggende klachten, sterk verminderen of verdwijnen. Een betere nachtrust, meer ontspanning, minder maagzuur en een betere menstruatie zijn hiervan voorbeelden.

Onze acupuncturist heeft veel ervaring met de behandeling van typische menopauzale klachten als opvliegers, slaapproblemen, overmatig vloeien, onrust en nervositeit, lusteloosheid, emotionele labiliteit, vergeetachtigheid, toename van gewicht, pijn bij osteoporose, rusteloze benen.

Werkwijze

Vaak wordt gewerkt met een standaard menopauzeprotocol waarbij niet altijd gekeken wordt naar de reden van disbalans van de cliënt. Om klachten beter te kunnen duiden betrekt zij ook andere methodes uit de Traditionele Chinese Geneeskunst bij de behandeling. Zo krijgt iedereen een op maat gemaakte behandelformule waarbij een aantal strategisch gekozen punten oppervlakkig worden geprikt. Dit gebeurt met hele dunne naaldjes.

Effect

Het is niet zo dat van één naaldje alle klachten weg zijn. De meeste vrouwen merken echter al wel verschil, bijvoorbeeld doordat ze zich rustiger voelen, minder stemmingswisselingen hebben of doordat het nachtzweten is afgenomen. Soms zijn na drie of vier behandelingen de opvliegers helemaal weg en kunnen ze vooruit met om de paar weken een onderhoudsbehandeling. Het komt echter ook wel eens voor dat de behandeling niet aanslaat en het lichaam niet op de acupunctuur reageert. Kortom, het is dus een kwestie van uitproberen. In de meeste gevallen hoef je echter niet met overgangsklachten te blijven rondlopen. Kijk gewoon na drie tot vier behandelingen wat het je brengt.

Verder….

Natuurlijk zijn er meer klachten die met acupunctuur kunnen worden behandeld. Voorbeelden zijn stoppen met roken en gewichtsondersteuning, waarbij we werken met traditionele acupunctuur én ooracupunctuur.

Lees meer over acupunctuur bij ons gezondheidscentrum